| · Portal |
Help
Search
Members
Calendar
|
| Welcome Guest ( Log In | Register ) | Resend Validation Email |
| Pages: (3) 1 2 [3] ( Go to first unread post ) | ![]() ![]() ![]() |
| Placid |
Posted: Nov 21 2009, 07:04 AM
|
||
|
Editor Group: Members Posts: 244 Member No.: 18 Joined: 28-March 09 |
Ce ma deranja* la Lecureux este ca "intra în concurenta" cu desenul lui Poďvet. Din motive de Lecureux cunoscute, probabil "literare**", apareau în imagini texte descriptive care nu îsi aveau rostul pentru ca imaginea "spunea" acelasi lucru. Ma obisnuisem în Pionierii Sperantei sa nu mai citesc decât dialogurile. _____ * : dar nu ma împiedica sa apreciez opera sa… ** : Lecureux si fara îndoiala directia Vaillant, considerau scenariile acestuia drept o opera literara, iar desenul un simplu adaos, o ilustratie a acestuia. Aceasta falsa socoteala, care servea interesele comerciale ale magazinului, s-a vazut în conflictul între Pif Gadget si André Cheret. |
||
| Placid |
Posted: Nov 21 2009, 07:14 AM
|
||
|
Tabary, dincolo de umorul sau, este mai întâi un scenarist de aventura ! Sa nu uitam, înainte de Totoche, el aste autorul lui Richard si Charlie - aventura pura. Totoche este costruit de asemeni ca o aventura, chiar daca umorul începe sa ia o importanta mai mare cu aparitia cuplului Corinne si Jeannot. Desenul lui de aparenta comica, asemanator-comparabil unui Franquin sau Tillieux, nu trebuie sa ne faca sa uitam marea lui admiratie, a operei lui Hitchcock. Ce parere aveti despre Cezard ? |
||
| Hercule |
Posted: Nov 21 2009, 01:47 PM
|
|
Editor Group: Members Posts: 302 Member No.: 12 Joined: 24-February 09 |
Apropo de ce spuneai mai sus Placid, am tot intrebat peste tot, chiar si pe forumul dedicat personajului, despre cauza si cum au decurs lucrurile cind Cheret s-a luat la trinta cu conducerea PG. Nimeni nu mi-a raspuns, asa ca ramii singura mea speranta de a mai clarifica acest aspect.
Despre Cezard ce sa mai spunem ? Doar este pe forum un subiect vast despre el, dezbatut si descusut pe toate feţele. |
| Placid |
Posted: Nov 21 2009, 02:40 PM
|
||
|
Despre Cheret din câte îmi amintesc, la începutul anilor 80 a câstigat procesul si o suma mai mult decât buna, dar se pare ca a preferat sa negocieze cu editura, sa recupereze numai jumatate din bani si sa continuie sa deseneze Rahan pentru Pif Gadget. La disparitia lui Pif Gadget în 1992 a recuperat toate drepturile, împreuna cu Lecureux, (astazi fiul lui). Despre Cezard, daca l-am pomenit aici, este pentru ca ma refeream la scenariu. Scenariul lui este mai bun în aventurile lungi si am impresia ca tema cea mai buna în care excela este a savantului Mathanstock, pentru mine, cel mai bun album de la Toth este "Ŕ la recherche du chercheur", care de fapt aminteste de un personaj mai vechi al lui, le Professeur Pipe. |
||
| Daniel F |
Posted: Nov 21 2009, 10:55 PM
|
|
Editor Group: Members Posts: 188 Member No.: 26 Joined: 21-September 09 |
Pif Gadget nu a disparut la sfarsitul anului 1993 ?
|
| Placid |
Posted: Nov 22 2009, 10:30 AM
|
||
|
Se poate sa ai dreptate, eu gândeam la momentul schimbarii de proprietar (Scanéditions). |
||
| Maxim |
Posted: Nov 24 2009, 11:15 AM
|
||
|
Editor Group: Members Posts: 97 Member No.: 4 Joined: 8-February 09 |
Asta ma duce cu gandul la ceva de genul: "Alors, une soudaine lueur de sagesse passa dans ses yeux" Gai-luron, Gotlib) Lecureux, un scenarist de scoala veche, prolific pe domenii diverse. Cu care m-am obisnuit necitind tot la prima si nici la cea de-a doua lectura... "auzind" zgomotele, gandurile si chiar dialogurile nescrise din desenele cu Bob, Puchon, Tangha, Maud... Toate acestea devin conventii din care luai cat era nevoie, sau ramaneau doar ca marci grafice ale scenaristului. |
||
| Placid |
Posted: Nov 24 2009, 10:38 PM
|
||
|
Din fericire, pentru ca anumite duble descrieri, ma fac sa ma gândesc la subtitrarile de fim, pentru surzi… |
||
Pages: (3) 1 2 [3] |
![]() ![]() ![]() |